3dguide

Kom godt i gang med din Sculpto 3D-printer


 Hvad er 3D-print?

 3D-print er en metode til at bygge objekter i alle mulige faconer og størrelser. I modsætning til almindelig 2D-print, som man kender fra fx en Canon printer derhjemme, så kan 3D-print ikke kun lave flade ting. En 3D-printer har nemlig en tredje dimension, som gør, at den også kan printe i højden og dermed skabe objekter i alverdens former. Den mest udbredte form for 3D-print fungerer ved, at 3D printeren trækker en bionedbrydeligt plastmateriale – formet som en flere hundrede meter lang snor på en rulle ind i en varm metaldyse som smelter materialet. Metaldysen og det underlag, som man 3D-printer på bevæger sig efterfølgende i det mønster, man ønsker at printe.

Denne proces gentages lag for lag, mens metaldysens afstand til underlaget øges og på den måde formes objektet man ønsker at 3D printe også i højden.
På Sculpto 3D printeren sidder metaldysen på en bevægelig arm, mens printunderlaget bevæger sig cirkulært under dysen, samtidigt øges afstanden til printunderlaget lag for lag. Dette ses meget tydeligt på videoen til højre.3dprintede-genstande

Hvordan designer man ting?

Der findes en lang række gratis 3D modelleringsprogrammer som er lette og simple, at komme i gang med. Sculpto understøtter de fleste programmer – det kræver blot, at programmet er i stand til at eksportere en STL fil.

Vi har testet en række programmer som vi anbefaler til nybegyndere og lettere erfarne 3D modellører:

Tinkercad

Google Sketchup

Autodesk 123D

Hvor lang tid tager det?

Det er svært at give noget klart svar på, det afhænger både af, om man printer et stort objekt, der fylder hele 3D printerens areal eller om man printer et lille objekt. Derudover afhænger det af, hvor glat en overflade dit print skal have. Jo finere overflade jo langsommere går det.

En anden ting der afgør, hvor langt tid et 3D print tager, er størrelsen på objektet, jo mere materiale, der går til dit print jo længere tid tager det.

Den sidste ting er detaljegraden, hvis dit print har mange fine detaljer, så vil printet tage længere tid, selvom det ikke nødvendigvis er et stort print.

Den grå smartphone-holder tager 1 time at printe i mellem kvalitet.


Iphoneholder3dprint

Ofte stillede spørgsmål

Som udgangspunkt er der kun 2 sliddele på printeren, hvor hurtigt – hvis de overhovedet “slides ned” – afhænger af hvor godt man behandler printeren.

Hvis man behandler den godt så kan de holde i årevis, bliver den derimod behandlet forkert eller grovt så slides der mere på delene.

De to sliddele består af et filament-gear som fremfører filamentsnoren og printeren opale printplade som objekerne produceres på. De kan købes ved søgning i Sculptos webshop og koster henholdsvis 45 og 125 kroner.

Vi anbefaler på det kraftigste at man bruger ‘Sculpto filament’ til sin Sculpto 3D printer. Dette sikrer ikke bare den højeste succesrate på print, men det er også et bionedbrydeligt og ikke sunhedskadeligt kvalitets filament som laver solide og holdbare objekter.
Vi kan kun opretholde garantien på din printer, hvis du bruger Sculpto filament, da vi ellers ikke kan garantere printerens levetid.

Den primære forskel på de tre printinstillinger er lagtykkelse på en print samt, hvor lang tid det tager at printe emnet.

Fin printer med en lagtykkelse på 0,15mm. Normal printer med 0,25mm. Hurtig printer med 0,35mm.

Den kører med en dysestørrelse på 0,6mm. Printhovedet er produceret i England af et firma ved navn E3D som er kendt for, at producere nogle af de bedste printhoveder i verden.

 • Hvid (Ser lyseblå ud for nogen): Printeren har forbindelse til nettet og er klar til brug.
 • Blå, blink: Printeren forsøger at oprette forbindelse til det seneste netværk den er blevet bedt om at logge på.
 • Blå, konstant: Printeren har forbindelse til nettet, den forsøger at få kontakt til vores server.
 • Gul, Blink (Ser lysegrøn ud for nogen): Printeren kan ikke få forbindelse til et netværk eller er ikke sat op.
 • Lilla: Printeren er ved at modtage en opdatering.
 • Blandede farver: Hvis printeren ikke er blevet genstartet eller er ved installere en opdatering, så er dette en farvekode til at bekræfte din tilstedeværelse.
 • Rød, konstant: Tag kontakt til kundeservice.

Nej. Man kan ikke printe med ABS. Det kræver udluftning og varme i printpladen.

Tjek altid at der er nok filament tilbage på rullen – før du sætter dit print i gang.

Skulle det ske at rullen slipper op undervejs, så afbryd printet før enden af filamentet bliver trukket ind i printeren. Hvis dette ikke lykkedes og spidsen af filamentet bliver trukket helt ind i fremføringssystemet, hvor det ikke længere bliver ført ud igen under ’skift filament’ så gør følgende:

Løsn de tre skruer bag på printerens slæde → fjern det hvide plastik-cover → ‘Skift filament’ og vent på at dysen varmer op til 200 grader → træk filamentet manuelt ud → afbryd ‘Skift filament’ og saml fremføringssystemet igen.

Årsagen til dette problem kan skyldes flere ting, men er relativt let at løse, når man først har identificeret, hvad problemet er. Den mest hyppige årsag er at filament-rullen ikke har kunne rotere frit og dermed har filamentgearet gnavet i filamentsnoren over en længere periode og mistet sin funktionalitet. Et nyt gear kan købes på Sculptos webshop. Læs mere om de hyppigste årsager til manglende ekstrudering af filament samt løsningsforslag ved, at slå op på fejlfindingsguiden i brugsanvisningen.

Lagforskydninger kan skyldes, at Z-aksen er kalibreret for tæt på eller en smule for langt fra printpladen. Det kan også skyldes at din printplade ikke er tilstrækkeligt plan længere – enten på grund af slid eller fordi, at der er skidt mellem magneterne på undersiden af printpladen og magnethullerne i basen på printeren. Derudover kan det også skyldes, at du forsøger at printe et objekt som ikke er designet til denne type 3D printer. Afslutningsvist så kan det skyldes at du benytter den forkerte valgmulighed under “vælg support” ved upload af din egen .stl fil.

Hvis ingen af de ovenstående muligheder ser ud til at være tilfældet – og lagforskydningerne ikke er konsekvente på alle print – så må man erkende at det nok aldrig vil være muligt at opnå en 100% succesrate med denne form for 3D print. Der vil være modeller som ikke lykkedes at printe. Nogen gange kan man rotere eller dreje dem, ændre størrelse en smule eller vælge en anden support-struktur og dermed gøre, at de lykkedes.

Oplever du at alle dine print forskyder sig uanset hvad du gør, så tag kontakt til vores support-team.

Dette kan skyldes at z-aksen er kalibreret for tæt på. Prøv at fortage en manuel kalibrering af printer under “printer-værktøjer” i Sculpto app’en.

Ved større objekter kan printpladen flekses en smule med det formål, at få printet til at slippe pladen. Derudover kan en dejskraber anbefales til at fjerne objektet med, hvis det sidder alt for godt fast.

Hvis du oplever at dit print ikke sidder ordenligt fast til printpladen

 • Hvis du har problemer med dine print i centrum af pladen, så kan det skyldes at armen (y-aksen) ikke er kalibreret korrekt. Dette kan du kontrollere ved at tegne en cirkel (evt. vha. Tinkercad.com) med en ydre diameter på 140mm og så printe den efterfølgende – Mål den udprintede cirkel og tjek at den er 140mm i diameter. Skulle den være mere eller mindre end dette, så gem værdien du måler og tag kontakt til kontakt@sculpto.dk. Så kalibrerer vi printerens y-værdi via vores system.
 • Hvis du stadig synes, at printeren er en smule unøjagtig i center og armen er kalibreret korrekt – så kan det skyldes, at tolerancerne i centrum af pladen ikke er helt den samme som på resten af pladen på en bipolar printer.

Netværk og opsætning

WPA2 Personal eller intet password.

‘WPA2 Enterprise’ understøttes ikke.

Du logger ind på den bruger som er tilknyttet printeren og vælger “printer værktøjer” og derefter trykker du på “skift Wi-Fi”.

Der kan højst forbindes én bruger pr. printer og man kan derfor ikke forbinde en printer til en ny bruger, hvis den allerede er forbundet til en anden bruger, medmindre man logger ind på den oprindelige bruger og trykker “Disconnect/Frakobl fra bruger”.

Dette sikrer at ens nabo ikke stjæler ens printer og er med til at øge sikkerheden.

Printeren og app’en taler ikke direkte sammen og behøver derfor ikke være på samme netværk. Printeren taler med Sculpto app’en gennem vores server via internettet.

Du kan logge ind på din bruger fra flere enheder på én gang og dermed styre og følge din printer både fra din computer på kontoret eller din iPad hjemme i sofaen.

Printeren kan desværre ikke logge på WPA2 Enterprise eller andre netværk med en personlige brugerlogin. Derfor bør du undersøge om din skole benytter sig af en sådan løsning og hvis den gør det, så skal du undersøge om i har et andet netværk til rådighed til f.eks. Apple-produkter, Chromecast og lignende Wi-Fi baserede produkter der ikke understøtter WPA2.

Har din skole ikke et sådan netværk til rådighed, så benytter vores kunder sig typisk af en af følgende løsninger istedet:

 • Underviseren laver et hotspot på sin laptob som 3D printeren/ne er sat til at koble sig på.
 • Underviseren laver et hotspot via sin smartphone som 3D printeren/ne er sat til at koble sig på.
 • Skolen har købt en trådløs 4G Wi-Fi router, som står sammen med printerne.

OBS: Printerne og den enhed (Computer, tablet, smartphone) som man printer fra behøver ikke være på samme netværk.

TIP: Ved køb af flere printere kan det være en fordel, at markere hver printer med den tilknyttede brugers Login og evt. password oplysninger.

Start med at gennemgå følgende skridt:

 • Tjek at der ikke er nogle specialtegn eller mellemrum i dit Wi-Fi navn eller password.
 • Sørg for at din printer er inde for rækkevidde af din af dit Wi-Fi netværk.
 • Sørg for at du har downloadet den seneste version af Sculpto app’en.
 • Sørg for at sætte printeren op via iOS eller Android app’en. Printeren kan ikke sættes op fra http://app.sculpto.dk.
 • Prøv at genstarte app’en og printeren.
 • Kontroller at din router udsender en 2,4 GHz forbindelse.

Bemærk

 • Printeren kan ikke sættes op på et netværk med WPA2 Enterprise eller andre netværk, hvor man skal logge ind med personligt brugerlogin.

Er du i tvivl om din router udsender det rigtige signal?

 • Prøv at opsætte din printer via internet-deling på din telefon. Opret et hotspot ved hjælp af “smartphone/tablet A” mens du opsætter printeren via Sculptos iOS eller Android app fra “Smartphone/tablet B” – lykkedes det at få printeren online, så er der formentlig et sikkerhedslag, specialtegn eller mellmrum i dit netværksnavn eller kode.

Kalibrering

kalibrering

Et godt første lag er afgørende for om et print lykkedes eller ej. Er dysen for langt fra pladen som ses på det første billede, så risikerer man at objektet slipper pladen i løbet af print processen. Er dysen for tæt på, så slider det på fremføringssystemet og printpladen. Derudover risikerer man at armen takker over. Det første lag skal ikke være 100% perfekt for at opnå et succesfuldt print, men det øger sandsynligeheden en del. Z-aksen kalibreres under printer værktøjer i Sculpto app’en.